Tuesday, April 28, 2020

Безсъние(хронична инсомния) - защо е крайно време да пуснем контрола ?

Безсънието и тревожността са едни от най-честите спътници на съвремения човек.Причините за затрудненията със съня могат да бъдат много различни. Ако имате волята да се самонаблюдавате може да откриете и да отстраните част от тези причини.Също така чрез психотерапия можете да достигнете да несъзнаваните блокажи които пречат на редовния и спокоен съм и захранват вашата тревожност и страхове.


Съществуват няколко вида инсомния :
- Първична инсомния – отключва се без видима причина или в резултат на някакъв личен проблем или стресова ситуация ;
- Вторична инсомния – на фона на друго органично заболяване, обикновено сързано с хронична болка;
- Остра (преходна) инсомния – периоди на нарушен сън с продължителност от една нощ до няколко седмици; 
- Хронична инсомния – характеризира се с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеци - Обикновено хората с хронична инсомния имат повишена тревожност и страдат от някое фунционално психично растрохство,което засилва още повече проблема с безсънието .
 В тази статия ще разгледаме хроничното безсъние и ще обърна внимание на основните психични симтоми които преследват човека страдащ от инсомния,също ще ви дам няколко много прости техники и съвета,които могат да облекчат много живота на страдащия от безсъние.
Който страда от безсъние - или по-точно ,на когото му е трудно да заспи ,се бои да се освободи от съзнателния контрол и да се довери на несъзнаваното.Съвременният човек не прави цезура между деня и нощта ,като пренеся в съня си своите мисли и всекидневни дейности . Превръщаме нощта в продължение на деня по същия начин по който искаме да анализираме нощната страна на душата си с методите на дневното съзнание,липсва осъзнаване за смяна на полярността ,от режим на съзнание (ден),към режим на несъзнавано(нощ). Страдащият от инсомния би трябва да се научи да завършва съзнателно деня,за може да се отдаде на нощта и нейните закони .Сънят както и оргазмът са ''малка смърт за егото '' и се изживяват като опасност (стресор) от хора които се отъждествяват силно със своя АЗ.Вие трябва да се примирите с нощната страна на живота, да се доверите в естеството му и сънят като част от него.Тук симптомът - в случая безсъние - подтиква към честност: страдащият от безсъние се бои от нощта.В процеса на психотерапия,страдащият от хронична инсомния успява във времето да открие и освети базовите страхове които стоят зад безсънието(страх от смъртта ,страх от отдаване, страх от пускане на контрола ,страх от неизвестното) и да ги освети на едно осъзнато и приемащо ниво - разтапяне на несъзнавания блокаж .
Както и обещах ето и няколко важни съвета като за начало,които могат да облекчат състоянието ви :
-Намалете кафето и всички продукти със съдържание на кофеин. Кафета, безалкохолни напитки, чай, медикаменти. Не употребявайте кленови напитки след обяд.
-Физическите упражнения са добър помощник при справянето със затруднения със съня. Спортуването облекчава мускулното напрежение и допринася за изгарянето на излишните хормони на стреса. Подпомага освобождаването от тревожни мисли,разочарования, които карат мислите да препускат през нощта. Добре е да се консултирате с специалист в областта на спорта. Да се изготви индивидуална програма,която да е оптимална за вашите възможности .
-Опитайте се да не се престаравате в подготовката за сън. Изберете си подходяща за Вас релаксираща техника. Може да ви помогне тиха релаксираща музика. Визуализирайте спокойни,отпускащи картини в мислите си, които да нямат нищо общо конкретно със съня. Ако все пак не може да заспите, а сте се опитвали твърде дълго, просто станете. Направете нещо успокояващо и когато настина Ви се доспи, се върнете отново в леглото. Това е начин да свикнете с мисълта и усещането,че леглото е мястото за спане,а не за безсъние.
-Секс.Физически и емоционално удовлетворяващия секс също може да допринесе за доброто качеството на съня.
-Направете си режим на лягане. Лягайте и ставайте по-едно и също време , за да може организма ви да свикне с този ритъм и да го превърна в естествен за тялото ви .
И запомнете :
''Пълнoценният сън е най-добрата медитация''

No comments:

Post a Comment