Wednesday, April 29, 2020

Психотерапия на зависимостите - бягство от реалността и жажда за обич

И ето , че дойде време за една от най-близките до мен теми - Зависимостите ! Като човек минал през ада на наркотиците ,алкохола и хазарта си поставих за моя мисия да подам ръка на колкото се може повече хора и да запозная обществото какво се случва в главите на тези хора , защо го правят , какво чувстват и защо намират илюзорно спасение в тях .
Зависимостта е страх , тя е страх да поемеш отговорност и да признаеш пред себе си ,че искаш да обичаш и да бъдеш обичан  , че искаш да си част от нещо по-голямо , да принадлежиш .  Пристрастената личност мечтае за общуване , за топлота и разбиране , но не знае как да ги получи , защото не може и да дава.
 Няма как да разгледаме всички видове зависимостти (защото човек може да бъде пристрастен към  буквално ''всичко '' ) , но ще се опитам да опиша псохопатологията на най-често срещаните  от тях и първите крачки, които трябва да направи зависимият по дългия път на свободата .
- Алкохолизъм ; Алкохоликът жадува за един по-добър и безконфликтен свят . Но той не е готов да се впусне съзнателно в конфклитността на живота и да намерие решение чрез упорита работа и постоянство . Ето защо притъпява конфлитките и проблемите с алкохол , който размътва съзнанието му и му помага в залъгването ,че светът едно добро и спокойно място . Алкохолът създава само едно карикатурно подобие на близост ,като премахва социалните прегради ,изтрива различията в общественото положение  и позволява по-бързо скъсяване на дистанцията . Алкохолът е опит за задоволяване на потребността от един безконфлиткен и братски свят . Всичко което се изпречва на този братски идеал , трябва да бъде погълнато .
- Цигари ; Пушенето е тясно свързано с дихателните пътища и белите дробове .Дишането е пряко свързано с комуникацията и общуването , със свобота на изразяване .Цигата се превръща в заместител на истинскитото общуване и свобода .Рекламите на цигари ловко се насочват именно в тези човешки копнежи  : свободата на каубоите  ,пътуване в далечна страна в компанията на щасливи и разговорливи хора . Извървяваш километри - и за какво  ? Заради една жена  ,за добър приятел ,за свободата ... или просто заместваш всички тези истински желания с една цигара и никотина замъглява действителни копнежи  ?
- Наркотици  :
Марихуаната (хашиш) има доста подобна символика като при алкохола . Индивида бяга от проблемите и конфилктите , крие се в сенките на опиянението .Хашишът смекчава суровостта на живото и всичко добива омекотен вид ,предизвикателствата се отдръпват . Живота става празен и равен , губи се красотата на динамиката .
Кокаинът има обратен ефект . Той стимуира неимоверно способностите и постиженията .Тук трябва и да се анализира темата успех ,постижение и признание .Търсеното на успех винаги е търсене на любов. Дали със или без стимуланти ,тук истниският наркотик се нарича Успех ,който трябва да замести действително търсене на обич и приятелство .
Хероинът и морфинът  позволяват най-тоталното бягство от сблъсъка с този свят и пълно бягство от всякаква отговорност .
Хазарт  ; Хазартът също е вид бягство от проблемите , както алкохола и хашиша ,но тук има и силно състезателния елемент , специланото фокусиране върху печалбите и социалния статус на личността . Чрез хазарта се измества огрномната нужда от социално внимание и призвание . Зависимият вярва ,че може да победи системата ,да забогатее и да получи така бленуваното социално призвание .Но това е една от нах-големите заблуди ,защото както знаем '' the bank always win '' .
При борбата със зависимостите семейството ,средата и обществото играят огромна роля за излизане от порочния кръг . Тези хора имат нужда от поткрепа ,да бъдат чути и забелязани , и най-вече да принадлежат .
Какъв е пътят за справяне тогава ?
Първо , осъзнаване на порочността си ,по един разумен начин , да се проследят логичните връзки следствие-причина .
Второ , да се стимулира зависимият да задоволи нуждата си от признание ,удобрение и обич чрез социални контакти , смислено творчество и приятелски , братски отношения. 
Когато първите две са изпълнени ,тогава третото , преубеждаването и пренараждането на вкоренената  подсъзнателна матрица става един естесвен и осъзнат процес .  Човекът открива своята лична мотивация , разбиране и желание да се докаже по един здрав начин и да успява да сублимира напиращия вътре в него импулс .
Една от причините, поради които птиците и конете не са недоволни е, защото те не се опитват да впечатлят другите птици и коне на всяка цена.“ 
Дейл Карнеги

No comments:

Post a Comment