Tuesday, April 28, 2020

Синдром на професионалното прегряване или '' бърнаут '' - изкуството да кажем НЕ

Професионалният стрес все повече бива дискутиран, анализиран, изследван от специалисти в различни области – медицински професионалисти работещи в областта на общественото здраве, трудовата и социалната медицина, психолози, икономисти, социолози .Той се превръща в един от бичовете на нашето съвремие . В днешно време хората сме подвластни на количеството - гоним големи печалби и обороти ,искаме да имаме безброй скъпи придобовки , напълно приложима е максимата ''колкото повече ,толкова повече '' . А къде остава качеството , качеството на живот , на продукти ,на отношения и на живот ?
Всички големи корпорации инвестират огромни суми пари в HR отделите си , в коучинги с всезнайни ''мотиватори'' ,психолози и други ,с една единствена цел - оптимизираме човешкия ресурс и изстискане на максимум работния потенциал от служителя .
Но това си има и своята цена и тя се нарича ''Бърнаут синдром '' . Хората предразположени към професионално прегряване най-често са идеалисти със силна мотивация, перфекционисти с високи изисквания към себе си и другите ,личности трупащи отрицателни емоции и чувства без да има съответното „разреждане” или „освобождаване” от тях , неумение да казват ”Не” и да слагат здрави граници в отношенията .
Не рядко професионалния стрес се наблюдава сред хора импулсивни, обидчиви, нетърпеливи, раздразнителни, независими, с неподходяща мотивационна система, прекомерна есктравертност или интровертност, авторитарност, хора нужда от контрол и проблем с доверието . И съвсем очаквано след дълъг период на натрупване на стрес и напрежение идва и момента на психическия срив . Така че вслушвайте се в своето тяло и сигналите които ви дава ,не ги игнорирайте и неглижирайте . Ваше право е да се чувствате пълноценни и щастливи на работното си място !
Симптомите при професионално изчерпване може да бъдат разделени на : Физически – главоболие, безсъние, мускулно напрежение, болки в гърба, чувство за умора и изтощение през целия ден; значителна умора след работа; чести настинки, отслабена имунна функция ,развитие на психосоматични заболявания ,нарушена сексуалност .
Психологически – когнитивни промени-трудна концентрация, ригидно мислене и съпротива към промени, раздразнителност, гняв и фрустрация, загуба на интерес към работата и неизпълнение на служебните задължения, липса на енергия и ентусиазъм, загуба на самоуважение и увереност в себе си, чувство на неадекватност, безпомощност, чувство за вина и неодобрение, усещане за безпокойство, потиснатост и претовареност, лабилност и честа смяна на настроението, негативизъм, усещане за неуспех, тревога за бъдещето, депресия и др. Липса на вътрешни стимули; прехвърляне вината на другите. Чувство за натиск, преса и невъзможност да се изразите и заявите .
Малко по-малко вървим и към важния и дългоочакван въпрос : Как да се справим със стреса и напрежението на работаното място ?
Отговорът е Емоционална интелигентност ! Това не е само поредното модерно понятие .Колкото по-добре осъзнавате емоциите си, толкова по-добре ще разберете себе си, ще подобрите комуникационните си умения и ще създавате по-силни и пълноценни взаимоотношения . Има редица научни данни за корелация между емоционалната интелигентност и доброто психично състояние . Личностите с висако ЕИ страдат много по-рядко от депресия ,ниска самооценка и " бърнаут " . Така че се развивайте съзнателно качествата на емоционална интелигентните личности у вас , ежедневно .
А те са :
- Самопознание
- Самоконтрол
- Самомотивация
- Емпатия
- Развита интуиция
- Добра вербална и невербална комуникация
Веднъж усвоили тези качества ние ще имаме възможността да управлявате емоциите и напрежението които изпитвате ,ще сте много по-адаптивни и самоуверени и най-важното ще сме възпитали в себе си спокойствието и смелостта да кажем " Не " , да заявим себе си на работното място и да създадем една балансирана работна среда за нас и другите .
Трябва да обърнем и нужното внимание и на техниите за справяне със стреса ,аз лично използвам няколко много прости и ефективни от тях :
- Спокойно и естествено дишане . Дишайте бавно и с корема и нека изидшването бъде два пъти по-дълго от вдишването - 2 секунди вдишваме ,задържаме 1 секунда и 4 издишваме . 
- Освобождаване от напрежението във врата ; опуснете главата леко назад и свийте врата така, все едно се се сгушвате. Вдишайте и издишайте бавно няколко пъти, след което изпънете врата до нормалното му положение. Повторете няколко пъти, като в края на упражнението можете да свивате врата при вдишване и да го изправяте при издишване. Сами преценете как да дишате и колко време да задържате. Целта на свиването на врата е да отпусне и раздвижи схванатите мускули . Блокажите във врата в психотелесната психология са свързани с прекомерна умствена дейност,усещането за „препълнена“ глава и неспособност на хората да се отпускат пълноценно и да пускат контрола ( най-честите болки при работохолиците са в тази област ).
- Протягане за разтягане на мускулите и освобождаване от стреса. Този метод е много подобен на протягането, което всеки прави, след като се събуди от сън. Идеята е да използваме благотворния ефект от сутрешното протягане и през другите части на деня, когато тялото ни има нужда от раздвижване и вливане на още малко живителна сила. Всеки знае как се усеща при протягане, няма нищо сложно. Единствената разлика е, че трябва да вдишате, когато протягате ръце нагоре и да задържите в крайна позиция, когато максимално сте се протегнали. Задръжте за няколко секунди дъха си заедно с напрежението в цялото тяло, което носи протягането. Протягайте се колкото се може по-нагоре. След това заедно с издишането, се отпуснете рязко. Ще усетите приятно усещане от отпускането на цялото тяло. ,правете тово упражнение в продължение на 2-3 мин. и ще видите разликата .
- След работа се разходете пеша до вкъщи  за да успеете да се отърсите от напрежението на изминалия работен ден , не забравяйте - движението е живот .
 И нещо като за финал от мен : )
''Не можеш да контролираш всичко, което ти се случва, но можеш да контролираш собствените си  реакции спрямо него.“

No comments:

Post a Comment