Tuesday, April 28, 2020

Депресията като път - страх от живота и смъртта



Депресията е събирателно понятие на една по-голяма симптоматична картина ,която обшваща диапазона между чувството за потиснатост ,безинициативност и самота , до пълната епатия и нехелизъм . Физичеките симтомите на депресия също варират в широк спектър:
- Безсъние 
- Главоболие 
- Сърцебиене 
- Болки в гърба и кръста
- Понижен физически тонус 
- Запек
- Липса на аптетит или твърде голяма жажда за храна
Депресираната личност се измъчва от огромно чувство за вина  ,тя се обвинява и самоупреква ,опитва се да изглади нещата ,но това още повече я кара да се чувста зле и непълноцененна . Думата депресия произлиза от латинската дума Deprimo , което буквално означава ''потискам '' . Оттук следва и въпроса - какво се опитва да потисне страдащият от депресия или от какво всъщност е потиснал ?
Отговорът се садържа в три тематични области :
- Агресия . Блокираната проява на здрава агресия се насочва навътре и се превръща в болна ''автоагресия'' - личността се обвинява ,че не е могла да покаже и изрази своята агресия към външен дразнител . Това го кара да се чувства все по неуверен .Потиснатата агресивност се изразява не само в чувството за вина ,но и в соматичните симтоми като разпръснатите болки из цялото тяло . Нарочно се избягва всичко което не би получило публично одобрение ,или одобрение от семейството и близки. Чрез безукорен начин на поведение се опитва да тушира своите агресивни и деструктивни симтоми . Насочената навътре агресия намира сублимационния си момент в склоността да се направи опит за самоубийство  - тук трябва да си зададе въпроса , коя всъчщност е била действителната мишена ?
-Отговорност .Депресията (ако се абстрахираме от самоубийството ) е най-екстремната форма на отвхърляне на реалността . Индивида се отказва от актвиен живот ,започва да линее  ,той буквално вегитира . Това е неговота бягство от живота и страх да се изправи лице в лице с проблемите си и новостите в живота си .Повечето депресии настъпват тогава ,когато трябва да се премине в нова и непозната фаза от живота - показателни в това отношение са следродилната депресия и депресията при заминаване в чужда държава или рязка смяна на обичайната среда .
-  Полярност живот-смърт . При депресията човека е принуден да се слбъска с обратния на живота процес , смъртта . Смъртната сфера на живота , която се налага така внушително при депресията , е основната сянка този човек . Активният живот носи в себе си вина и отговорност . Поемането на отговорност означава да се откажеш от външните проекции и да прекъснеш пъпната връв (оралността) ,а при депресивната личност това е основоположен страх . Бои се от смъртта и за това не разбира живота ,блогодарения на депресията излиза неспособността да живее и умира . Тук се крие и тайната за справяне с нея -  живот '' тук и сега '' ,прегръщане и приемане естеството на живота и неговата природа , вяра в естествените закони на природата.
За да може депресирания максимално бързо да навлезе в нормален ритъм ,трябва да му се делигират задачи . Да си направи график от дейности които да изпълнява всеки ден ,да е активен и да започне с малки крачки да поема отговорност .
Минимизирайте употребата на захар и въглехидрати. Може да намалите всички сладки закуски, тестени изделия, пица, пържени картофи, защото те водят до срив във вашето настроение и затормозяват и без това измъчената ви храносмилателна система .
Увеличете приема на витамини. Недостатъчните количества на фолиева киселина и витамин Б12 могат да предизвикат депресия симптоми. За да получи вашето тяло необходимите витамини може да вземете хранителна добавка Б комплекс или да ядете повече цитрусови плодове, зелени салати, боб, телешко и яйца.
Движете се , започнете разходки по 15-20 мин. ,после увеличавайте постепенно времето . Ходете на преходи в планината , бъдете физически активини ,спортувайте поне 3-4 пъти в седмицата .
Правете любов . Да това е един от най-бързите начини за излизане от депресията и да се справите с неприятните физически симнтоми - по време на оргазъм се блокират сигналите за болка, които отиват към мозъка. Това означава, че сексът има лек обезболяващ ефект . Прозивеждат се и много големи количества ендорфини ''хормони на щастието'' ,които ще повдигнат тонуса и настроението на депресирания .
Не се колебайте да потърсите помощ от професионалист .Съществуват няколко типа психотерапия, които са доказали своята ефективност при депресия. Такива са когнитивно-поведенческата терапия , междуличностната терапия и Естествената психотерапия. Стигнете до същността на проблема , прегърнете страховете и започнете да живеете ,сега !
Депресия - това е неспособността да създаваш бъдеще. 
Роло Мей
Започнете да създавате вашето бъдеще не от утре , не след час ,а още сега , в този момент . Отговорността за живота ви е във вашите ръце .

No comments:

Post a Comment