Sunday, March 14, 2021

Парадоксално намерение в Естествена психотерапия

 


Парадоксалното намерение е един от най-ценните и ефективни психотерапевтични методи, използвани в Естествена психотерапия. Чрез него много успешно се премахва маханизмът на борба/бягство, който се явява основен при тревожните състояния(неврози), но и в естествения когнитивен процес при всеки човек, бозайник, живо същество на тази планета.

Дефиниция за парадоксално намерение :

За да дефинираме тази техника, нека приемем, че един парадокс е нещо противоположно на онова, което смятаме за валидно. Парадоксът, от латинската дума paradoxus (който също има гръцки произход), се състои в използването на противоречиви изрази и действия с цел разчупване на дезадаптивни модели на поведение и мислене.

С техниката на парадоксалното намерение се стремим да ‘‘танцуваме с дезадаптивните убеждения и съпротиви‘‘ на клиента и да извадим на светло ирационалността на неговите невротични мисли. С използването на парадоксално намерение терапевтът може да насърчи клиента да направи онова, от което се страхува и да види, че всъщност невротичния страх е субективно усещане, породено от ирационалните му мисли, които са се превърнали и в модели на поведение и живот към настоящия момент.

Кога и къде се прилага техниката на парадоксално намерение ?

В този смисъл, психологическото лечение е професионална намеса. Тази намеса се основава на клинични психологически техники и се практикува при частни консултации, групи за подкрепа и центрове за психично здраве. По време на този процес специалистът се стреми да елиминира страданието на клиента и да го преведе по пътя му към посрещането на страховете си с приемане и доверие.

Преди да приложим този метод е необходимо да подготвим пациента и да се уверим, че той е готов да се  ‘‘хвърли в дълбокото‘‘ и е достатъчно подготвен и мотивиран за процеса на качествена промяна.

Първо – уверяваме се, че отсреща имаме разбирането за ирационалността и субективната природа на невротичните страхове.

Второ – че е налично здраво стъпване на твърдата логика и ‘‘reality check’’, за да сме сигурни в съществуването на налична и стабилна връзка с реалността.

Трето – използване на междинна техника като например падаща стрела. Това е необходимо, за да се получи плавен преход между наблюдение и преживяване на страховете като страничен наблюдател, зрител, към наводняването и преувеличаването им.

Четвърто – но не и последно по значение е да съществува здрава връзка на доверие и любов между терапевта и клинета, на която е базиран целият процес по качествена трансформация в Естествена психотерапия.

Когато първите четири стъпки са изпълнени, вече спокойно можем да преминем и към изпълнението на парадоксалното намерение. Чрез автентичната си смелост, естественият психотерапевт въвежда пациента в света на хумора и пародията, където той може спокойно да се изправи срещу най-дълбоките си страхове и да ги предизвика смело в защитената среда на психотерапевтичния кабинет.

Често чрез метода на психотеатър превръщаме наличните нездрави модели в гротеска, хиберболизираме ги иронично, смеем им се в лицето, докато в един хубав момент се стопят и изчезнат.

Примери и приложение в клиничната практиката на метода парадоксално намерение:

Човек със силен страх от полудяване и загуба на контрол, бива подтикнат да раздуе страха си до абсурдни размери :

Аз съм нааай-лудия човек на света, ама тотално откачил – не зная какво правя, ходя гол по улицата и целият съм увит с тоалетна хартия, текат ми лигите, илюминатите ме подслушват и искат да ме затворят в лудница, защото разкрих тайните им, скубя си косите и се бия със стълбовете на Витошка.

Пациент със здравна тревожност и онкофобия :

Ще ме хване рак или там нещо много смъртоносно. Умираам, изяждат ме метастазите по цялото ми тяло, повръщам метастази примесени с още метастази. Виждам как тази пъпка се превръща злокачествен карцином на кожата, край имам 6 седмици живот, отивам да целуна децата и мъжа за сбогом, Мамоо умирам гушни ме и ми дръж ръката докато си отивам изяден от метастази.

Пациент с паническо разтройство и хипохондрия :

Предизвиквате съзнателно паник атака и се потапяте напълно в нея. След това се изправяте срещу нея все едно сте противници в боксов мач и започвате да крещите с пълен глас ; ‘‘ Хайде идвай, хайде, повали ме на земята! Хайде да видим как ще пукна! Дай да те видя! Искам още треперене и замайване, само толкова ли можеш! Защото според мен не ставаш за нищо, това сърце може да бие със 160 удара в минута с часове! Само се правиш на страшна, но си въздух под налягане!

Горните примери са само капка в морето, защото обхвата на този подход е неизмерим с количествени методи. Парадоксалното намерение е наистина силен и качествен метод, който с лекота може да изкара страдащия от порочния кгръг на ирационалните му страхове и да му покаже как да снеме острите зъби и зловещата маска на страха – да го обезкоражи, изправайки се лице в лице с него!

Един безценен метод, когато е прилаган от автентичен и смел терапевт – спрямо смел и готов за качествена промяна пациент!





No comments:

Post a Comment