Thursday, April 22, 2021

Мъж и жена - защо не ?

 


В последните години темата мъже-жени, мъжка-женска енергия става все актуална и има защо. В  ‘‘модерния‘‘  свят, в който живеем границите се размиват с огромна лекота и балансът започва да се губи с бясно темпо. Понятия като страст, любов, заедност губят своето значение и смисъл. Криво разбраната от мнозина теория за самостойност на индивида се налага като замесител на нуждата да изразим себе си през друго човешко същество.

Няма по-красиво нещо на този свят двама цялостни души, които са готови да се слеят в едно през своята самостойност . 

Моделът на половинките, които заедно се допълват и запълват правейки едно цяло, също се сгромоляса със страшна сила. Точно заради тази цялата пропаганда, която ни залива от всички медии, всезнайни коучове или чисто с комерсиалната цел, отношенията между мъжете и жените се превърнаха по-скоро в бизнес за самотници и загубиха истинската си функция на любовен танц, в който се заражда живот и смисъл – буквално и метафорично. В наши дни е едва ли не осъдително да кажеш, че мъжете и жените са еволюционно различни, че има разлики в чисто хормонален апсект. Научни данни събирани със стотици години биват захвърляни с лека ръка, само за да не накърнят чуствата на някой. Думи като майка и баща, мъж и жена биват заличавани постепенно от речника на съвременното общество. Всичко това води  естествено до нарастване на броя на ‘‘сингъл хората‘‘ – тези които нямат влечние към връзките и интимите отношения. Според статистиката на Евростат за 2016г, една трета от домакинствата се състоят от един човек, като най-голям е процентът в Швеция – повече от половината домакинства.

Наблюдавам тази тенденция и в работата си ежедневно. Хора ‘‘глави‘‘, които губят все повече връзката със своето тяло и със своята сексуалност. Сексуалните дисфункции се срещат масово при мъжете, а асексуалността не е вече рядко срещан феномен. Млади момчета и момичета отлитат във фантазния свят на електронните игри, отдалечвайки се от любовта и интимността на живия контакт.

Приятели това не е моят свят и аз отказвам да се асоциирам с него!

В моя свят любовта между мъжа и жената е висша ценност, мост към Божественото.

Важно е да отбележим като отправна точка, че както има мъже с преобладаваща женска енергия, така има и жени с преобладаваща мъжка енергия. Това не променя техния пол или сексуални предпочитания, а по-скоро определя начина, по който гледат на живота и реагират на случващото се в него. Но също толкова определящи са и различията между двата пола, защото точно в тях се крие чудото на привличането.

И нека сега да разгледаме по същество какво представляват мъжката и женската енергия.

Мъжката енергия е целенасочена, винаги търси и намира решения. Обича предизвикателствата и адреналина, чието преодоляване води до усещане за свобода и завършеност. Както воините ликуват след края на тежка битка, така хората със силна мъжка енергия се чувстват след като успешно са  преоделели препятствие или са се справили с трудна житейска ситуация. Мъжът по природа е завоевател и ако няма предизвикателство, което да събуди неговия ‘‘глад‘‘ за успех и реализация, жизнената му енргия спада и губи фокус. Природата е мъдра и не случайно е създала мъжа по-малко функционален от жената, за да може да използва цялата си енергия и сила фокусирано в жизнено важни ситуации от живота. Истинският мъж разкрива пълният си потенциал по-време на криза.

Женската енергия е пълна противоположност. Тя е без прави линии, в непрекъснато променящо се състояние, лее се като вода и има свойството да кара нещата да растат. Самата природа също е с женска енергия – енергия на растеж и развитие. Жената е способна да се справи с много повече неща накуп от един мъж, да разлее енергията си в много различни посоки едновременно.

Когато се срещнат двама души с еднакво преобладаваща мъжка енергия, те влизат в конфликт. Когато се срещнат доминираща женска и доминираща мъжка енергия, тогава пламва искрата на любовта.

Време е и да развенчаем мита, че жената иска мъж, който да я покори или сломи със сила. Да, такъв тип отношения може да генерират някакво сексулано привличане, но нищо повече.

Но онзи мъж, който се държи като сигурно пристанище, като фар за своята жена, с лекота ще успее да създаде точно тази градивна среда, от коята жената има нужда :

„Аз съм тук и съм до теб, колкото и да е силна буратя. Ще удръжа колкото и силни вълни да стовариш върху мен. Аз ще съм до теб и ще те обичам!  ‘‘.

Жената няма нужда да бъде ‘‘ поправяна от мъжа‘‘ или да бъде наставлявана, а просто да бъде обичана.

Мъжът иска да бъде отразен, да бъде избран и да получи доверито на жената. През този избор мъжката енергия се активизира и се ориентира към цели и започва да разширява. Започва да реализира своето предназначение, да пробива навън.

Когато се получи този баланс в партьорските отношения, болното вярване, че ни е необоходим някой, защото просто не искаме да сме сами, се превръща в една сакрална интимност между мъж и жена.

Вече можеш да застанеш спокойно пред любимия човек,  да разсъблечеш всеки слой от себе си и да чуеш :

‘‘ Доверявам ти се напълно, ти си в безопастност с мен! ‘‘


2 comments:

  1. Браво, хубаво е че сте дръзнали да докоснете тази тема по начин по който не създава напрежение.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete