Wednesday, January 27, 2021

Характерови структури и преработването им до здрав вариант в Естествена психотерапия

 



 До голяма степен нашата съдба е тясно свързана с нашия характер и преработването му по един здрав и творчески насочен начин ,за да е възможно индивидът да реализира пълния си капацитет и възможности в жизнения си път , да бъде цялостен .

Важно е да направим уточнението ,че повечето хора са  ‘‘шарени‘‘ и често имат структурата на повече от един вид характер интегрирана в себе си .

Сформирането на дадена характерова структура се случва през определен онтогеничен период от развитието му като индивид и следсвтие от стила на възпитание което детето е получило .

1. Нарцистична фаза - от 0 до 6 месеца (Шизоиден характер)

2. Сензорна фаза (фаза на сетивността) - от 4 месеца до 1 година (Орален характер)

3. Фаза на Аза - от 1 до 3 години (Мазохистичен характер)

4. Фаза на съперничеството - 3-5-ата година (Психопатен характер)

5. Сексуална фаза -  5-7 - ата година. (Ригиден характер)

 

Описанията на характеровите структури които ще разгледаме са базирани на ‘‘ терапия на петте движения ‘‘ на Валдо Бернаскони – основно невротичните прояви на всеки от петте характера ,а частта с преработката до здравия потенциал и реализацията му произтича от личния ми преживелищен опит и принципите, които изповядваме в школата по Ествествена психотерапия.

Шизоиден характер

Онтогенетичния период на сформиране при този тип характер започва в утробата до шестия месец след ражадането (нарцистична фаза) .

Тук базисната травма е от отхвърляне . Интраверси които емоции са насочени към вътрешния им свят . Девизът им е  ‘‘моята фантазия е моят свят ‘‘ . Основната защита на шизоидния тип е да отрича реалността , подсъзнателно се отхвърлят мисли,чувства и желания ,които пораждат тревожност в него. Избягващия(шизоиден характер) вярва ,че е дефектен и нежелан от другите което често води и до социална изолация предизвикана от самия него . В повечето случаи това е негово субективно вярване което няма общо с реалността . Не редки са случаите и на параноя провокирана от вярванията му ,че някой всеки момент ще го нарани и ще злоупотреби с него .

Сексуалността на този тип хора е слаба и студена (дистанция) ,а тяхната защита е отчуждението от социума в илюзорен свят на фантазии (където има болната сигурност ,че няма да бъде отхвърлен и отритнат).

Евентуални психопатологии – социално разстройство ,параноя ,депресия ,онанизъм и шизофрения .

Преработка в Естествана психотерапия на шизоидния(избягващ) характер до заложения му здрав потенциал на Съзерцател/ Стратег


При едно качествено оцялостяване в процеса на психотерапевтичната работа ,шизоидният характер успява да насочи писхичната си енергия навън към обективния свят ,да се отпусне и довери , да се заяви спокойно и да се доверява здраво на другите . Ествествената склоност към интраверсия остава ,но започва да се изявява по градивен и творчески начин .Сублимацията на Съерцателя е в точните науки и изкуствата – там той успява да вижда ясно себе си и ситуацията около него като обективен наблюдател с вродените му гениалност и интелект . Получава се една визия на безбройни идеи и достъп до естествените природни закономерности чрез потапяне до вътрешното си ядро от неизчерпаем потенциал .

 

 

Oрален характер

 

Онтогенетичния период на сформиране на този тип характер е от четвъртия месец до 1 година – сензорна фаза на развитие . Базисната травма тук е от изоставяне и самота . Типично за зависимият (оралният характер) е да се привързва за ‘‘ значимия ‘‘ друг ,който да му осигури да необходимото му чувство за сигурност и любов – което разбира се е илюзорно ,защото продължава да липсва така необходимата самостойност и самолюбие . Много често такъв тип хора се вкопчват в един или няколко важни за него хора и прилепват за тях ,за да запълнят чуството си за празнота и да приспят страха си от самотата – наричайки това любов .

Оралния индивид е алчен за удоволствие , жаден за забавление , егоцентрик . Липсва твърдост и стабилност в поведението му ,приказлив до логорея в много случаи . Илюзията при него е ,че чрез интелекта ще компенсира своите слабости и за това започва да пречупва всичко случващо с и около него през призмата на интелктуализацията .

Сексулаността тук е слаба , присъщ е нарцисизъм .

Непреработеният орален характер е стабилна база за възникването на паник атаки и агарофобия .Хистерията и хипохондрията също са често срещани ,защото тук ама огромна вторична печелба – вниманието и загрижеността на значимите други !

 

Преработка в Естествана психотерапия на Оралния характер до заложения му здрав потенциал на Емпат/ Лечител


 

В процеса на терапевтичната работа с оралния характер се фокусираме върху изграждането на стабилна психична автономност в човека и самостойност . С преработката на базовата травма от изоставяне зависимият характер започва да създава в себе си ядро на сърдечност ,желание да раздава радост и щастие, и да ги споделя  навън по здрав начин .

Развива се една красива и сърдечна спонтанност ,която превръща индивида в харизматичен лидер, който успяха да се синхрнозира с обкръжаващата го среда . Тогава вече и високоят му интелект започва да се проява по здрав и ‘‘лекуващ‘‘ начин , гарниран с любов и емпатия .

Преработения ореален характер е чудесен психотерапевт ,намиращ баланса в общуването ,способен да се гмурне на дълбоко в душевността си и да носочи енергията си навън - към другите .

 

Мазохистичен(садо-мазохистичен) характер

Онтогенетичния период на сформиране на този тип характер е в периода между 1 и 3 годишна възраст . Ако травмата бъде нанесена в тази фаза , във формирания характер ще преобладават садо-мазохистичните елементи.

Този тип хора са често тъжни и подтиснати  ,измъчвани от чувсто за вина и импотентност . Агресията се обръща на вътре ,към него самия , защото тук има огромен страх ,че ако агресията бъда насочена към дразнителя , Ти ще оттегли любовта си .

Себеотрицанието и мазохизмът са му до болка познати . Често се оплаква и страда ,за да провокира така желаното наказание , което да оправдае садизма ,който самият той изпитва към света .

С времето се натрупва пасивна агресия , която започва да се освобождава по болен начин чрез неконтролирани избухвания , които много често са адресирани към близки хора ,без те да бъдат реалния дразнител .

Сексулаността е силна и деструктивна ,а базисната травма е страх от излагане и унижение .

Вероятни психопатологии са садизъм/мазохизъм , заекване, депресия, суициден риск . Също така и психосоматични болести ,които биват ‘‘ вик‘‘ на тялото ,че не може да издържа повече на тази автоагресия и потиснати емоции .

 

Преработка в Естествана психотерапия на Мазихостияния (садо-мазохистичен) характер до заложения му здрав потенциал на Алтруист


Когато садомазохистът преработи характера си в дълбочина , той се смирява със страха от излагане и унижение , прекъсва се порочният процес на трупане на автоагресия и пасивна агресия насочена към другите . Възникват асертивност и себедоверие , създава се здрава и автентична оценка за себе си която му разрешава спокойно да се доверия на другия .

Мазохистияният характер започва да възпитава в себе си здрав егоизъм,който му позволява да се зарадва искрено ,да изкаже спокойно позицията си и да казва  ‘‘ НЕ ‘‘ ,когато е необходимо .

В една по-висока степен на прерапотка мазохистичната невротична жертвеност се превръща в хуманистично насочен алтруизъм . Една здрава и осъзната жертвеност ,че при добруването на другия са задоволени собствените изконни и човешки потребности .

 

Нарцистично-фаличен (психопатен характер)

 

Психопатният характер се свързва с периода на фаличния стадий между 3-6 годишна възраст . В този стадий гениталните части стават главна ерогенна зона и привличат вниамнието на детето .

Когато детето е преживяло някаква сериозна травма в този период на развитието си –най-често родителите не са успяли да заложат на детето подходящи норми , свръхглезене , липсва на дисциплина и постоянство в неговото възпитание ( интерсно защо в наши дни масово се срещат все повече хора с Нарцистично-фаличен характер !? ) и възпитаване чувството на принадлежност в общност /кооперация с другите . Такъв индивид в зряла възраст развива често психопатен характер . На такъв човек му се струва ,че е специален , првъзхожда другите и за него правилата не важат.

За него целта оправадава средставата и другите трябва да му осигурят това което иска да има , без да го интересуват техните чувства и потребности . Много често в ниското/необработено си проявление можем да видим този характер в ролята на политик-популист способен да каже всичко само , за да извлече изгода от ситуацията и да постигне целите си – в болно състояние на този характер човек може лесно да стане социопат . Неговото верую в живота е - дай ,за да получиш ! Докато при оралния характер важи максимата ‘‘пръв сред равни ‘‘ , при нарцистично-фаличния ги има разбирането ,че е Богоизбран и има специални привилегии на този свят . При високо ниво на интелигентност такъв тип индивид се превръща в перфектния манипулатор  ,успява да упражнява с лекота контрол над другите и да ги прави зависими от себе си с лека ръка .

Базисната травма на психопатния характер е страхът е предателство . Тук има парализиращ стах ,че човекът ще бъда предаден ,изигран или манипулиран ,без да има осъзнатост ,че той самият постоянно постъпва с другите по същия начин  - при нарцисистта липсва реално преценка за себе си и средата около него ,поради непробивамия Его балон с който се обградил . Психопатният тип страда от така наречената ‘‘властова невроза ‘‘ която се явява стратегия за справяне и контрол над създаденато от него реалност  ,така че нарцистичното и уязвимо ядро да остане защитено и добре приктрито от другите.

 

Преработка в Естествана психотерапия на нарцистично - фаличния характер до заложения му здрав потенциал на Лидер 


В работата с такъв тип характер търсим начин да насочим човека към дейности в които по един здрав начин да преoбразува манипулутивния си контрол над другите , в сърдечно и харизматично лидерство .Работим в насока да достигнем до това ядро на потиснати чувства и страх дълбоко в несъзнавато на човека чрез хипноза ,силно предизвикващи когнитивно -поведеченски опити  ,защото зад тази ‘‘тъмна зона‘‘ изградена от срах ,че ще бъде прададен ,се крие истинска сила и смелост  - да този характер в дълбочината си е смел ,силен и стабилен . Работим в посока изграждане на здрава и сърдечна харизма  ,преоткриване на автентичната сила на идивида в която страхът ,че ще бъде предаден и уязвен се превръща в здрава връзка с реалността ,качествено лидерство и се насочва навин ,защото по правило тези хора за екстраверти . Тогава той започва с удоволствие да се раздава за другите , да градят общи планове за бъдещето , изгражда се едно дълбоко доверие в себе си и респектвино в другите . Възпитава се желание не само за лични постижения и интегритет ,а и такива на групата и общността в която той принадлежи , вече може и да служи в името на нещо по-цялосттно и да сублимира вътрешния си лидерски заряд в обществено полезни и значими дейности.

 

 

Ригиден характер(трърд,скован)

Онтогенетичен период на залагане на ригидния характер е след шестата година - така наречената сексуална фаза .

В ядрото на ригидността се крие огромен перфекционизъм , който прави човека скован и вдървен . Представете си струна на китара ,която е опъната до такава степен ,че все едно всеки момент ще се скъса . Тук има едно огромно и натрапливо ‘‘трябва‘‘ много често проявяващо се в болен свръх морал и болезнана самокритика ,но и критика насочена към всичко и всички които не отговарят на неговите свръх високи изисквания и стандарти .

Скованият(ригиден) човек по презумция приема ,че ако дори за миг отпусне контрола и се потопи в потока на свободата  ,всичко ще се провали и сгромоляса със страшна сила . Този тип личности  си забраняват чувството на истинско щастие , защото  то го прави уязвим и разтворен за другите , което активира базисната му травма – несправедливост .

Тези хора живеят с илюзията ,че всичко трябва да свършат сами – свръх амбиция и недоверие в околните . Съменението е техен постоянен спътник и съветник .

Сексуалността е слаба ,присъства вдървеност и има липса на пластичност ,съществува подсъзнателна забрана за отпускане и изживяване момента на удоволствие .

Вероятни психопатии са генерализирана трвожност ,панически атаки ,хистерия ,хипохондрия и сексуални разтройства .

 

Преработка в Естествена психотерапия на ригидния характер до адаптивните му потенциали на Воин

 

Ключовият фокус в психотерапевтичната работа с ригидността е смирението , което помага за по цялостна визия отвъд сковаността и инстиквивното ‘‘трябва ‘‘ характерни за тази характерова структура . В процеса на смирение се появява едно слизане от главата(мислите) към сърцето(любовта)  ,психичните блокажи започват да се стопяват постепенно , страхът от провал се стопява и запчова да се появява една сърдечна гъвкавост .

Когато ригидният характер смирено и с доверие се научи да приема различието, собствените си грешки и на другите около него , тогава той успява да се превърна в ‘‘житейски воин ‘‘ ,който да поведе хората към подходящата дългосрочна цел и посока , научава се да планира качествено и с визия към цялостността .

 

Важно е да отбележим ,че характерът е съвкупност от психически , морални и поведенчески черти, които характеризират индивидулността на личността . Възможни са всякакви уникални комбинации и ‘‘ коалиции‘‘ на характерови структури и най-важното е ,че човек се променя през целия си жизнен път и описаните характери служат единствено като психоаналитична база в процеса на растеж и развитие , патерица която да ни помогне в процеса на сабенамиране !

1 comment:

  1. Меня зовут миссис Селия Дэйв. Я живу в великобритании
    а я счастливая женщина сегодня? и я
    сказал себе, что любой кредитор, который спасет меня
    семья из нашей бедной ситуации, я направлю
    любой человек, который ищет ему ссуду,
    он дал счастье мне и моей семье, я
    нуждался в ссуде в размере 250 000 долларов США для
    начать свою жизнь с нуля, поскольку я холост
    мама с 3 детьми я встретил этого честного и БОГА
    боязнь человека ссудодателя, который поможет мне с
    заем в размере 250 000 долларов США, он БОГ
    боишься человека, если ты нуждаешься в ссуде и
    Вы вернете ссуду, пожалуйста, свяжитесь с нами
    он скажет ему, что это миссис Селия Дэйв,
    отсылаю вас к нему. Его зовут г-н Бенджамин Ли
    Его электронная почта (247officedept@gmail.com) или разговор в WhatsApp: + 1-989-394-3740.

    ReplyDelete